Friday, July 15, 2011

...BEGINI SAYANG...

“Hak seorang anak adalah kamu hendaklah menyedari bahawa dia berasal daripada kamu. Jika dia baik atau jahat, semuanya berkait dengan kamu. Kamu adalah bertanggungjawab untuk membesarkan, mendidik dan membimbingnya ke jalan Allah serta membantunya menjadi anak yang taat. Kamu wajibmelakukan sedemikian sehingga jika kamu berbuat baik kepadanya, kamu yakin kamu akan mendapat ganjaran dan jika kamu berbuat tidak baik kepadanya, kamu akan mendapat siksaan.”
(Mutiara kata dari cicit Rasulullah s.a.w., Imam As-Sajjad ibn Hussain ibn Ali ibn Abi Talib)


Anak-anak merupakan permata ibu bapa, namun menggilapnya tidaklah semudah yang disangka. Mereka seumpama kain putih yang harus diwarnakan dengan warna-warna yang disukai oleh ALLAH s.w.t. Mendidik anak yang masih rebung merupakan peringkat yang paling kritikal dalam pentarbiahan anak-anak. Jika salah konsep dan cara pentarbiahan, takut-takut anak soleh dan solehah yang diharapkan tidak kesampaian. Segala yang diterima oleh minda mereka ketika masih kecil akan dibawa oleh mereka sehingga remaja dan dewasa. Oleh itu, kemahiran yang tinggi dan ilmu pengetahuan yang mendalam amat diperlukan agar mereka menjadi manusia yang mempunyai akhlak yang mulia dan bakal menjadi khalifah yang akan memakmurkan muka bumi ALLAH ini. Insya-ALLAH.

          Tentu ada di antara anda ada yang pelik dan tertanya-tanya. Nape la mula je entry dah keluarkan mutiara kata pasal anak? Actually saya nak share tips-tips untuk menjawab pertanyaan anak-anak yang masih kecil dan baru mula nak belajar mengetahui dan mengenali sesuatu perkara. Tips tersebut diadaptasi dari buku terbitan Galeri Ilmu iaitu “Begini Sayang”, hasil karya Mohd Hisham Mohd Sharif dan Hasifah Zainuddin.


Buku ini merupakan garapan dari  kisah yang di alami sendiri oleh pasangan suami isteri ini bersama dengan anak-anak mereka, Humaira yang baru berusia 5 tahun dan Khadijah Hanan (berapa bulan tak ingat...huhuhu). Terdapat 40 kisah dan jawapan di dalam buku ini. Namun demikian, saya hanya akan berkongsi beberapa kisah yang menarik perhatian saya sahaja. (kalau nak tau lebih lagi kena la beli buku nie... xde la mahal sangat pun...cuma RM19)

          Saya sendiri sedar dalam melayani segala pertanyaan dan kerenah anak-anak buah saya (umur baru 22 tahun..tapi dah de 12 orang anak buah...ramai tak?...hehehe), saya tidak pernah dan tidak terlintas di fikiran saya untuk menjawab segala pertanyaan mereka dan mengaitkan dengan ketauhidan kepada Allah. Alhamdulillah, buku ini berjaya menyedarkan saya dan mungkin saya boleh praktikkannya juga kepada anak-anak saya suatu hari nanti. Insya-ALLAH. (boleh gak guna untuk sape-sape yang ada adik-adik kecil ^_^ )


“Wahai Tuhan kami,
jadikanlah kami beroleh daripada isteri serta zuriat keturunan kami,
perkara-perkara yang menjadi penyejuk hati kami,
serta jadikanlah kami sebagai imam bagi orang-orang yang bertakwa.
Amiin.”


* Kredit kepada sahabat yang memperkenalkan buku ini kepada saya...thanx banyak-banyak...jangan lupa semak assignment saya (^_^)

0 comments: